Turisztika és kerékpáros turisztika a Demänovská-völgyben

Demänovská dolina az Alacsony-Tátra leglátogatottabb helysége. Liptószentmiklóstól délre, az Alacsony-Tátra északi lejtőin fekszik, 700-2000 m tengerszint feletti magasságban. m. Az Alacsony-Tátra kiterjedt hegyrendszert képvisel, melynek fő gerince 82 km hosszan húzódik, a legmagasabb csúcsok pedig meghaladják a 2000 m tengerszint feletti magasságot. A Demänovská-völgy – az Alacsony-Tátra legszebb völgye – 16 km hosszú. A főgerinctől a Ďumbier (2043 m), a Krúpova hoľa (1927 m), a Chopok (2024 m), a Dereše (2003 m) és a Poľana (1889 m) csúcsok között húzódik a Liptói-medencétől északra. Ideális síterepek, világhírű barlangok, a nyári turizmus lehetősége, a gyönyörű állat- és növényvilág, a megfelelő éghajlati adottságokkal kiegészítve adott lendületet ebben a völgyben egy turisztikai központ, Demänovská Dolina község megépítéséhez.

Vrbické pleso:

Könnyű túra ütés nélkül
Hotel Bjornson Jasná – parkoló Biela Púť – Vrbický pleso környékén – parkoló Biela Púť – Hotel Bjornson Jasná

Időtartam: 30 perc.

Jasná – Repiská – Demänovská szabadságbarlang:

Könnyű túra.
Parkoló Biela Púť (sárga tábla) – sárga és kék táblák kereszteződése – Repiská (kék tábla) – parkoló és buszmegállók Demänovská jaskyňa Slobody.

Időtartam: 60 perc.

Demänovská dolina tanösvény:

Közepesen megterhelő túra nagy szintemelkedéssel.
Parkoló Biela Púť (sárga tábla) – Három víz (piros tábla) – Brhliská – Pod Orlou skalou – Luková – Szép kilátás – Široká dolina kereszteződés (zöld tábla) – Pod Krčahovom – Lúčky buszmegálló

Időtartam: 4 óra 20 perc

Chopok:

Kihívást jelentő alpesi túra nagy szintemelkedéssel.
Parkoló Biela Púť (sárga tábla) – Tri vody – Poľany nyereg (piros tábla) – Dereše – Chopok – Demänovské sedlo – Krúpovo sedlo (zöld tábla) – kereszteződés Široká dolina – pod Krčahovom – Lúčky buszmegálló

Időtartam: 8 óra 20 perc

Dereše:

Kihívást jelentő alpesi túra nagy szintemelkedéssel.
Otupné (kék jelzés) – Brhliská – Pod Orlou skalou – Luková – Chopok (piros jelzés) – Dereše – Poľany nyereg (sárga jelzés) – Három víz – Jasná

Időtartam: 6 óra

Liptó ideális feltételekkel várja a kerékpározás szerelmeseit. A Demänovská dolina, Čiernovažská dolina és Liptovská Mary körüli útvonalak egyértelműen Szlovákia legszebbjei közé tartoznak. A kerékpárút a Demänovská völgyön keresztül vezet a Chopok-csúcs lábához. A kerékpárút Liptószentmiklóstól 23 km-t tesz ki, az útvonal teljes szintemelkedése körülbelül 550 m.

Demänovská dolina – Pavčina Lehota – Bodice – Liptovský Mikuláš:

A kerékpárút a Demänovská Dolina-i Jozef Panziótól indul.
A vendégház mögött erdei ösvény vezet át a nyaraló területén, és a Pavčina Lehota felé vezető úthoz vezet. Egyenesen a faluba vezet, a kereszteződésnél jobbra kell fordulni. Jössz élelmiszerboltba. Az üzlet mögött balra a házak között egy panelút vezet, mely kényelmesen elvisz Bodice faluba.
Az út egy falut eredményez a Bodická utcában. A kereszteződésnél a Bodická utcán jobbra le a dombról.
Kövesse a falu utcáit is, és a Liptószentmiklós felé vezető főút felé haladjon. Az élelmiszerbolttól az út egy részét a főúton kell átkelni. Az út mentén járda van, amin gyerekekkel is lehet sétálni.
A körforgalom előtt forduljon balra a körforgalom alá vezető járdára. Kisebb gyerekeknek kerékpárral kell segíteni a Demänovka-patak melletti híd alatti szakaszon.
Menjen tovább egyenesen, amíg el nem éri Palúdzka városát, és csatlakozzon a Demänovská utcához. A bal oldalon a Kaufland üzlet látható. Itt átmegyünk az út másik oldalára, és jobbra a Chrenoviská utcára, balra egy temetőt, egy iskolai bentlakást látunk, majd lefelé haladunk egy dombról, majd balra fordulunk.
Simán átmegy a K. Petrovič Nábrežie útra. Forduljon jobbra a Vág hídjára. Van egy körforgalom, amely után egyenesen / második kijáraton / a Štúrova utcán haladunk tovább.
A Priore-nál a városközpontba ér.

Demänovská dolina – Pavčina Lehota – Kilátó – Lazisko – Fából készült artikuláris templom:

A kerékpárút a Demänovská Dolina-i Jozef Panziótól indul.
A vendégház mögött erdei ösvény vezet át a nyaraló területén, és a Pavčina Lehota felé vezető úthoz vezet. Egyenesen a faluba vezet, a kereszteződésnél balra kell fordulni a Žiarce síközpont felé.
Az út a mezőgazdasági szövetkezet körül vezet az üdülőhelyre, ahol a piros kerékpárúton jobbra fordulva Lazisko irányába.
Útközben van egy kilátó, ahonnan kilátás nyílik a környékre.
Lazisko faluban forduljon balra a kerékpárútról Svätý Kríž irányába. Továbbhaladunk a falun, és a falu végén jobbra fordulunk.
Az ösvény közvetlenül a fából készült artikuláris templomhoz visz.

Visszafelé a Lazisko község mögötti betonutat használhatjuk, melynek eredményeként egy mezőgazdasági szövetkezet jön létre.

Mapa Demänovskej doliny

Foglalja le nyári vakációját a Tátrában még ma!