Barlangok, műemlékek és múzeumok

Demänovská szabadság-barlang

A Demänovské Caves barlangrendszerének leglátogatottabb barlangja. A gazdag szinterezett díszítés, a titokzatos föld alatti Demänovka-patak, a kereszttavak, a jellegzetes folyómodelles folyosók és a mennyezeti vályúk varázsolják el a látogatókat. A látogatók választhatnak, van hagyományos körút: 1150 m, 913 lépés, idő: kb 60 perc. vagy exkluzív kör: 2150 m, 1118 lépés, idő: kb 100 perc.

Távolság Björnson nyaralójától: 7 km.

Demänovská jégbarlang

A Demänovské-barlangok északi részén található. Jégtöltés a barlang alsó részein, különösen a Kmeť kupolában történik. Az ábrázolásban padlójég, jégoszlopok, cseppkövek és sztalagmitok találhatók. Ritka a barlangi fauna és gazdag történelem. A túra hossza 650 m, idő: kb.45 perc.

Távolság Björnson nyaralójától: 9 km.

Stanišovská barlang

Szlovákiában, Liptó egyik legrégebbi ismert barlangja. Ez a denevérek legfontosabb telelőhelye Jánská dolina-ban.

Távolság: kb 21 km – Janska Dolina.

Važecká-barlang

Ritka barlangi állatvilágáról és barlangi medvék csontjairól ismert.

Távolság: kb 50 km – Važec falu.

Belianska-barlang

Ezenkívül bizonyos megnagyobbodott területekről ismert, hogy erősen meszesek. A barlangok 1882-ben épültek. A barlangok térfogata 1000 m volt.

Távolság: kb 80 km – Tátralomnic – Tatranská Kotlina.

Vrbické pleso

A Vrbické pleso egy glaciális tó és az Alacsony-Tátra legnagyobb természetes tava. 1113 m tengerszint feletti magasságban fekszik. m. Területe 0,69 ha, legnagyobb mélysége 8 m, hossza 115 m, szélessége 62 m. A szállodától a Grand Hotel bejáratával szemben – tovább a Demänovská dolina tanösvényen – érhető el. Haladjon tovább az igénytelen turistajelzésű, sárga jelzésű útvonalon a tó körül. A bálon padokon, az erdő csendjében pihenhet és gyönyörködhet a környező Alacsony-Tátra hegygerincében.

Koloman Sokol Liptovský Mikuláš központja

A galéria a liptószentmiklósi származású Koloman Sokol legnagyobb alkotásainak gyűjteménye. A kiállítást dokumentációs anyagok, művészlevelezések, valóságok és fényképek egészítik ki.

Távolság: kb 17 km.

Liptószentmiklósi zsinagóga

A zsinagóga a város legmonumentálisabb klasszicista épülete, és az egyik legnagyobb Szlovákiában. Ebben a múzeum bemutatja az egykori nagy Szent Miklós zsidó közösség történetét és különféle művészeti projekteket. A nyári szezonban, júliusban és augusztusban látogatható.

Távolság: kb 17 km.

Fából készült csuklós templom – Szent Kereszt

A fából készült artikuláris evangélikus templom Közép-Európa egyik legnagyobb faépülete. A templom a szlovák fatemplom-építészet utolsó, kétségtelenül legfontosabb művészi kifejeződése. Belül barokk oltár, szószék, kő keresztelőkápolna, bibliai jeleneteket tartalmazó festmények és orgona található. A templom befogadóképessége 6000 fő.

Távolság: kb 25 km.

Vlkolínec község

A népi építészet legjobb állapotban fennmaradt rezervátuma Szlovákiában. A tisztán fából készült falu 1977 óta népi építészeti rezervátum, 1993 decemberében pedig felkerült az UNESCO Természeti és Kulturális Világörökség listájára. Dolnoliptov szlovák parasztlakások élő szabadtéri múzeuma.

Távolság: kb 40 km.

Árvai vár

Szlovákia egyik legszebb kastélya egy meredek mészkősziklán magasodik 112 m-rel az Árva folyó felett. A vár első írásos említése a 13. századból származik, és a vár Szlovákia egyik legjelentősebb várépítési emléke. Történelmi, néprajzi és természettudományi kiállítással várja a látogatókat.

Távolság: kb 60 km – Oravský Podzámok.

Szepes kastély

Méreténél fogva Közép-Európa egyik legnagyobb kastélyegyütteseként tartják számon. Ez a nemzeti kulturális emlékmű az építészet fejlődését hazánkban a XII-XVIII.

Távolság: kb 110 km – Spisske Podhradie.

Lőcse Városa

2009 óta a város felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A legfontosabb és legkülönlegesebb műemlék a Szent Jakab-templom 11 gótikus és reneszánsz szárnyas oltárával, köztük a világ legmagasabb gótikus faoltárával (18,6 m). A történelmi központot egy hatalmas, 2,5 km hosszú kastélyrendszer veszi körül.

Távolság: kb 95 km.

Fekete Sas Múzeum Liptószentmiklós

Az épület nemzeti kulturális műemlék. A múltban Liptószentmiklóson a kulturális élet központja volt. Az épületben jelenleg egyedülálló kiállítás található a liptói vadászat, vadászat és halászat történetéről.

Távolság: kb 17 km.

Galéria P.M. Bohúňa Liptovský Mikuláš

Ez a harmadik legrégebbi galéria Szlovákiában, gyűjteménye mintegy 5000 műalkotást tartalmaz. Számos állandó kiállítása van: ókori művészet – a gótikától a barokkig, a 19. – 20. századi szlovák képzőművészet, a 20. század második felének szlovák képzőművészete.

Távolság: kb 17 km.

Janko Kráľ Múzeum Liptovský Mikuláš

A kiállítás Liptószentmiklós történelmi eseményeit, személyiségeit, gazdag gazdasági, nemzeti, kulturális és sporthagyományait mutatja be történelmi tárgyakon, fényképeken és archív dokumentumokon keresztül. A Szent Miklós-kínzás kiállítás bemutatja a leghíresebb szlovák bandita, Juraj Jánošík (1688 – 1713) sorsát és kivégzésének kegyetlen módját.

Távolság: kb 17 km.

A liptói falu múzeuma Pribylinában

Egy középkori kastély képe egy kisváros kiváltságaival és jogaival. A népi paraszti építészet és kézműves építészet jellegzetes jegyeit képviselő fa lakó- és gazdasági épületek mellett két ritka középkori kőépület is található. Az épületek együttesen az ókori Liptó történelmi és kulturális környezetének egyedi kompozícióját alkotják.

Távolság: kb 38 km.

Régészeti Múzeum a Természetben – Liptovská Mara

A késő vaskori és kora római kori lakó-, erőd- és kultuszépületek indikatív rekonstrukcióival ellátott terület, Szlovákia púchovi kultúra egyik leghíresebb és legjelentősebb lelőhelye. A régészeti múzeumhoz tartozik még a középkori Szűz Mária templom eredeti tornya, melynek története egészen a 12. századig nyúlik vissza, valamint a Havránek tetején álló középkori vár alapjai és erődítményei.

Távolság: kb 30 km – Bobrovnik.

Foglalja le nyári vakációját a Tátrában még ma!